A kézírás okosabbá és minden bizonnyal boldogabbá tesz - nyolc érv a Lechtturm1917 tervezőinek tollából

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 471

1.

A kéz

Megérinteni, megragadni

"A kéz az elme ablaka" - mondta Immanuel Kant német filozófus közel háromszáz évvel ezelőtt. A szemünkkel látjuk a világot, de a kezünkkel „ragadjuk meg” azt. Tapintásunk nagyon kifinomult, sokkal részletesebben írjuk le azokat a dolgokat, amelyeket a kezünkkel megérintettünk a sötétben, mint azokat, amelyet csak láttunk. Minden érintkezés, minden érintés egy szikra, amely az agyunk neuronjai között valóságos tűzijátékot idéz elő felgyorsítva a gondolkodásunkat.

Használj papírt és ceruzát, indítsd el a belső tűzijátékot!

2. 

Gondolkodj!

Az írás edzi az elmét.

Időbe telik, amíg megtanulunk olvasni. Évekbe telik, amíg a kézírásunk gördülékennyé válik, lehetővé téve a gondolatok szabad áramlását. Éppen a finommotoros készségek, az absztrakció és a képzelet ilyen összetett kölcsönhatása teszi a kézírást a szinapszisok valóságos szimfóniájává. A kézzel írás erősíti a kapcsolatot a jobb- és bal agyfélteke között. Az emberi agy szempontjából nagyon kevés dolog annyira nélkülözhetetlen, mint a klasszikus értelembe vett kézírás.

Írd le gondolataidat, stimuláld az agyad minden területét.

3.

Megértés

Írj, hogy tanulj!

A gépelés nem egyenértékű a kézírással. Egyik billentyűzet sem tudja helyettesíteni azokat  az értékes megértési és feldolgozási mechanizmusokat, amelyek abban a pillanatban jönnek létre, amikor a tollat a ​​papírra helyezzük. Elmélyültebb tudást szereznek azok a diákok, akik kézzel írnak jegyzeteket. A kisiskolások is könnyebben sajátítják el a nyelvet papír és ceruza gyakori használatával. Még az idegen nyelvű szavak is jobban emlékezetünkbe vésődnek, amikor leírjuk őket -  nyelvtől és életkortól függetlenül. A tudás egy olyan kincs, amely használat közben növekszik. Amint valamit leírunk, tovább bővítjük tudásunkat.

Tanulj papír és toll segítségével, növeld meg az ismeretszerzés hatékonyságát!

4. 

Lépj!

Az írás gondolkodás papíron

Csak korlátozott számú lépést tudunk előre elképzelni. A legtöbb ember fejben nem tud ötnél több egymást követő sakkmozgást megtervezni. Néha csak zúg a fejünk, de amint kézbe veszünk egy tollat ​​és gondolatainkat papírra vetjük, ötleteink szabadon áramlanak. Elkerülhetjük a belső bizonytalanságot gondolataink rendszerezésével. Ez lehetőséget teremt arra, hogy egy lépés távolságból objektíven tekintsünk terveinkre. A gondolataink leírásával életre keltjük azokat. Az ötletek leírása megnöveli a megvalósítás esélyét is.

Írd le, mi zajlik a fejedben.

Jutalom: tisztánlátás, megvilágosodás.

 

 

5.

Rendszerezz!

A listázás felszabadít

Semmi sincs kőbe vésve. A napi tervünket szinte soha nem tudjuk teljesíteni. A nap 24 órája soha nem elég. Legtöbbet a folyamatosan változó feladatok miatt aggódunk, de a papír és ceruza ebben az esetben is segíthet tisztázni a prioritásokat, megkülönböztetni a fontosat a sürgetőtől.  Minden kézzel írt lista felszabadítóan hat az elmére, megkönnyíti az elemzést és segít fókuszálni. A listák a feladatok rangsorolásához, csoportosításához és átszervezéséhez nyújtanak segítséget. Néha a papíron olyan összefüggéseket is észreveszünk, amelyeknek korábban nem voltunk tudatában. Ez a folyamat minden bizonnyal gyorsabb, intuitívabb és hatékonyabb papír és ceruza használatával. Nem is beszélve arról az örömről, amely egy teljes feladat kihúzásával jár a listáján!

Tervezz listák segítségével, vedd kezedbe az irányítást!

 

6.

Tégy felfedezéseket!

Az írók utazók

Sok szerző a mai napig kézzel írja regényeit, mert szereti átélni az utazás élményét. A szavak papírra vetése olyan, mintha elindulnánk egy utazásra: azt tudjuk, hogy hol kezdődik, de azt nem, hogy hol ér véget. A monitoron megjelenő szövegektől eltérően a papírra leírt mondatok maradandóak. A tollvonás felerősíti ezt a hatást, szóról szóra halad előre oldalakon át. Ahelyett, hogy egyszerűen törölnénk egy mondatot egy billentyűvel, gondolataink irányába haladunk, amelyeket éppen akkor fogalmazunk meg, amikor leírjuk azokat. Ha egy megoldhatatlan problémával állunk szemben, érdemes tollat ragadni. Az írás szellemi építkezés, ahogy egyik mondat követi a másikat, úgy követik az ötletek is egymást. Hirtelen olyan új karakterek és megoldások bukkannak fel, amelyeket az előző gondolat alakított ki - látszólag a semmiből érkezve, de végső soron kézzel alakítva.

Írd le kézzel a gondolataidat, fedezd fel a világot!

 

7. 

Engedd el!

Írd ki magadból

Az írás felszabadít. Lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, feldolgozzuk, értelmezzük gondolatainkat és megszabaduljunk azoktól, amelyek zavarnak bennünket. Miután leírtunk valamit, könnyebbnek érezzük magunkat. A kézírás az agy olyan területeit stimulálja, amelyek meditáláskor is aktívak. Ennek köszönhetően ilyenkor megnyugszunk, tisztábban látjuk át a problémákat - végül engedjük a kényszeres gondolatokat. A tudósok is megerősítik ezeket az állításokat: a kézírás segít az értelmezésben, elősegíti az ötletek feldolgozását, elengedését vagy félre dobását. Nem kell ehhez feltétlen naplót vezetni. A legkisebb tennivalólista is nagy súlyokat vehet le a vállunkról,  könnyedséget teremtve.

Írd le azt, amitől szabadulni szeretnél! Találd meg a belső békéd.

 

8.

Emlékezz!

Írj kézzel, alkoss maradandót!

A kézírás fizikai tevékenység. Minden egyes betű, szó, kiemelés, jelölés, javítás fizikai nyomot hagy, nem csak a papíron, hanem az emlékezetünkben is. A legtöbb ember még néhány hónappal az olvasás után is emlékszik egy-egy könyv izgalmas részeire. A kézírással a szövegek még inkább a memóriánkba vésődnek. Egyetemi jegyzeteinket átnézve nemcsak az adott előadásra emlékezünk, hanem azokra gondolatokra is, amelyek akkor foglalkoztattak, amikor az előadóteremben ültünk. Még évekkel később is felmerülhet lelki szemeink előtt egy-egy írás születésének körülményei. A legrövidebb kézzel írt szöveg is időbeli utazásra repíthet. Ez az oka annak, hogy nagyon sokan megőrizzük a jegyzetfüzeteket. A híres emberek kéziratai joggal népszerűek, a kézírás sok mindent elárul tulajdonosának személyiségéről.

Írj, kövesd nyomon a személyes történeted alakulását a papíron!

A fordítást a Fiók készítette az angol eredetiből a Leuchtturm1917 engedélyével.

https://www.leuchtturm1917.co.uk/denken-mit-der-hand/

Leuchtturm1917 noteszek:

https://fiok.net/656-leuchtturm1917

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December