Bullet Journal, ahogy Szép-Bíró Erika, a Többminta tervezője használja

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 1461

Szép-Bíró Erika vagyok, Budapesten élek szintén grafikus férjemmel és Hamuval a cicánkkal.

A Kaposvári Egyetemen végeztem, diploma után dolgoztam médiaügynökségnél, voltam csomagolástervező, jelenleg szabadúszóként illusztrációkat, textilmintákat, esküvői meghívókat és egyéb grafikai anyagokat tervezek. 

Mikor a Fiók feltette nekem a kérdést, hogy miben változott az életem, mióta bullet journal módszert használok, az elsõ gondolatom az volt, hogy nem sokban. Ám miután átnéztem a régi Leuchtturm füzeteim, rá kellett jönnöm, hogy csak ez alatt a picit több mint egy év alatt, amióta bullet journalt használok, mennyit segített ez nekem az életem redszerezésében. És mennyit fejlõdött és formálódott a saját módszerem!

Mindenképpen azzal kezdeném, hogy nem a klasszikus, könyvben leírt módszert követem, - bár azt is próbáltam, nekem nem vált be. Ezért mindenkit arra szoktam biztatni, hogy alakítsuk ki a rendszerünket a saját igényeinknek megfelelõen. Szerintem a bulletjournal módszer célja életünk megkönnyítése, ezért ha számunkra kényelmetlen keretekbe kell beleszorítanunk magunkat, akkor nem fogjuk szeretni, és kín lesz - így idõ elõtt abbahagyjuk.

Nálam az egész azzal kezdődött, hogy régóta nézegettem pinteresten a nagyon szép bujo-kat és megtetszettek a Leuchtturm füzetek. Alapvetően szétszórt vagyok, emellé ezer dolgot akarok egyszerre csinálni. Ugyanakkor azt is érzem, hogy nem teszek eleget és kifolyik az idő a kezemből. Úgy gondoltam, hogy ezeken a problémákon tudna segíteni, ha leírnám és rendszerezném a napjaimat, feladataimat, amiket később vissza tudok nézni, így követni tudom a saját haladásomat és tevékenységemet.

A választásom végül egy Leuchtturm B5-ös Softcover notebookra esett, sima lapokkal. A döntésemet befolyásolta az is, hogy nem csak írásra használom, hanem - mivel grafikus vagyok - vázlatolásra is.

A notebookom így két fő részre osztható: rajzokra és szöveges részre. Minden hónap elején készítek a hónapnak megfelelő fedőlapot, és utána heti és napi bontásban viszem fel a tennivalókat és történéseket. Minden hét elején csinálok egy áttekintő oldalt a napokkal, ahova beírom a programokat és a fontosabb pontokat. 

Ezt követően csinálok egy olyan heti áttekintőt ahol megírom előre a heti menüt (mivel itthon dolgozom, a szintén grafikus férjemmel, ez nagyban lecsökkenti a mindennapos "Mi legyen ma az ebéd és ki főzi meg" dilemmára elvesztegetett perceket :D )

Ezek mellett helyet kap egy "Heti to Do" áttekintés is, ami a munkán kívül tartalmazza a hivatalos intéznivalókat, illetve azokat a dolgokat amiket mások számára teszek meg (segítség, ajándékvásárlás, telefonhívások stb.) és a saját elintézendő dolgaimat, mint időpontfoglalás és társaik.

A munkaprojektek mellett pedig napi szinten írom a házimunkákat is, amiket elvégzek (ezek a láthatatlan munkák ugye meglepően sok időt vesznek el), valamint a napi ételfogyasztásomat is. Utóbbi az egészségem miatt fontos, ezzel is jobban odafigyelek magamra.

Minden hónap végén csinálok egy összefoglalót az adott hónapomról, feladataimról és eredményeimről, és megfoglamazom röviden, hogy a következő hónapnak mi lesz a fókusza.

A megrendelői munkáim mellett folyamatosan dolgozom valamin egyedül vagy barátokkal, így már régóta muszáj vezetnem, hogy mikor mivel és mennyi idő töltök. Jelenleg Dórival és Lillával visszük a Többmintát (www.facebook.com/TOBBMINTA), ahova én tervezem a mintákat, ők pedig a táskákat, ruhákat (és a Fiókban is kapható tolltartókat!) készítik. 

Daniellával Könyvtasikat varrunk a szegény, fázó könyveknek, szintén az általam tervezett egyedi mintákkal. (www.instagram.com/tizkicsikonyv) 

Emellett több helyen árulom a rajzaimat különböző termékeken és az idei terveim között szerepel egy saját egyedi zoknimárka elindítása is. 

Eszközök amiket használok:

Ahol meg lehet találni:





Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December