Fiók teszt: Kuretake Gansai Tambi festékek

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 762

Azt már biztosan minden Vásárlónk tudja, hogy csak olyan terméket tartunk a boltban, amit mi magunk is teszteltünk és használunk. A Fiók dolgozói többségében képzőművészek, akik  igazi írószermániásokhoz illő kíváncsisággal, és áhítattal nyúlnak egy-egy új termékért, hogy végre kipróbálhassák azt. Sőt ez a lelkesedés már sokkal hamarabb elkezdődik, a kiválasztásnál, megrendelésnél, kicsomagolásnál. Sok időt töltünk új márkák felkutatásával, vagy éppen régi-híres márkákat fedezünk fel újra, ahogy ez a japán Kuretake esetében történt.

Kuretake Zig kétvégű ecsetfilceit évekkel ezelőtt tartottuk a boltunkban, de sajnos egy időre eltűntek a magyar piacról. Nagyon örültünk, amikor újra beszerezhetővé vállt ez a márka, a már jól ismert filctollak mellett nagyon sok újdonságot berendeltünk, köztük a Gansai Tambi professzionális vízfestékeket.

Kollégánk kipróbálta a Kuretake Gansai Tambi összes festékét, az ő tapasztalatait osztjuk meg most:

4.jpg

Teszteléshez a Traveler's Company akvarell papírt tartalmaz Spiral Ring vázlatfüzetét, Mt washi visszaszedhető ragasztószalagot  és a Molotow újratölthető ecsetet használtam.

Többféle akvarellt is kipróbáltam már. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már magát a technikát igazán jó festék segítségével ismertem meg. Az első akvarellkészletem egy fémdobozos Schmincke volt, amiből néhány szín a mai napig megvan, még mindig használom azokat. Később, az egyetemi évek alatt jöttek az olcsóbb orosz festékek, amelyek meg sem közelítették a Schmincke minőségét, de pénztárcabarát átmeneti megoldásnak megfeleltek... Néhány éve egy pici, műanyagdobozos Van Gogh utazókészletet szereztem be, ami méretéből adódóan minden nyaralásra elkísér. 

A Kuretake akvarelljei sok mindenben különböznek az eddig általam használt vízfestékektől. Már a megjelenésük is teljesen más. A hihetetlenül elegáns csomagolása papírból van, aminek tényét először némi bizonytalansággal vettem tudomásul. Felmerült bennem a kérdés, vajon bírni fogja annyira az igénybevételt, mint a fémdobozos , vagy műanyagdobozos akvarelljeim? Kézbevéve a karton megnyugtatóan erős, két hónapos használat után még semmi sérülést nem tapasztaltam, bár hozzátenném , hogy a csodaszép, arannyal mélynyomott japán írásjelek a halványzöld felületen egyfatja szertartásos lassúságot idéznek elő bennem a festékek ki- és  elcsomagolásánál.

A másik hatalmas különbség a szilkék mérete. A Gansai Tambi tálkái sokkal nagyobbak, mint az eddig általam használt bármelyik profi festékké. Ennek nagyon örültem, mert szeretek gyorsan, nagy ecsettel dolgozni. (A Van Gogh készletem feles szilkéi sok bosszúságot okoztak.)

 A kényelmes munka során- amit a nagy festékfelület jelentett - pillanatok alatt megmutatkoztak a  tradicionális japán festék igazi értékei. Az első érintkezés a festékkel (víz, ecset, festék, papír sorrenddel), a színek kifestése mindig nagyon izgalmas dolog. Azonnal feltűnt az festék a fantasztikus oldhatósága. Nem kellett hosszú köröket leírni az ecsettel a festékek felületén, hogy a színeket előcsalogassam, az első érintésre megtörtént ez.

Gansai Tambi, a festék neve is a minőségre egy ígéret, a"Gansai" a hagyományos áttetsző vízfestéket jelent, míg a "Tambi" az esztétikára utal. Kétféleképpen is használhatóak: sok vízzel oldva akvarellhez hasonló hatást érhetünk el, sűrűbben használva jól fedő festéket kapunk. A sűrű használat esetén jóval több festék fogy, de szépen fed, könnyű egységesen eloszlatni a felületen, festés közben hatása leginkább a guachera emlékeztet.

A hagyományos élénk színű Gansai Tambi festék mellett gyöngyházfényű (Pearl Colors) és fémesen csillogó (Gem Colors) készleteket is kipróbáltam. Számomra ezek felfedezése volt a legizgalmasabb tapasztalat. 

Pearl Colors ahogy a neve is mutatja,  gyöngyházfényű, finom pasztelles árnyalatokat tartalmaz, igazán különleges, érzéki hatások érhetőek el használatával. A hagyományos festékekkel együtt használva is érdekes tud lenni, ahogy különböző fényviszonyok esetén finoman felcsillanak az egyes  színek.

A legnagyobb kedvenc a Kuretake Gem Colors készlete lett. Első kipróbálásra hatalmas csalódás volt, nehezen oldódott fel a festék, a színvilága első ránézésre az 1920-as évek kézzel színezett, már kifakult képeslapjaira emlékeztetett. Majd megtörtént a csoda: kézbevéve a noteszt, finoman mozgatva azt, megjelentek az igazán ragyogó fémhatású színek. A Gem Colors színei csak bizonyos fényviszonyokban látszanak, alkotás közben érdemes ezt is belekalkulálni a készülő műben.  A fáradt, kifakult színek és a hihetetlenül ragyogó színek változása bámulatos.

Mindhárom festékre igaz a jó fedőképesség (sűrűn használva), ez fekete papíron mutatkozott meg a leginkább.

Festékek jól keverhetőek egymással, külön, külön  a készleteken belül és együtt is a hagyományos Gansai Tambi festékekkel

Vegyszerektől mentes, természetes anyagokból készült festékek biztonságosak a felhasználókra és a környezetre nézve is.

Szeretettel ajánljuk illusztrációhoz, kalligráfiához, kísérletezéshez professzionális művészeknek és a technikával ismerkedőknek is.

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December