Kaweco, az újjászületett, híres írószermárka

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 941

1883-ban Németországban alakult meg a márka őse, amely tollhegy tartók készítésével foglakozott, ’Heidelberger Federhalterfabrik’ néven.

1899-ben került felvásárlásra Heinrich Koch and Rudolph Weber üzletemberek által. és a gyártás átkerült a Heidelberg melletti Handschuhsheim területére.
Ekkor született meg a KAWECO márkanév, amely a tulajdonosok neveiből eredeztethető. Emellett használták még a HF monogramot is az eredeti márkára emlékezve.
A cég globális sikereket volt képes elérni, többek között Amerikában.

 Kaweco tollak 1908-ból. Forrás: https://www.kaweco-pen.com//

1911-ben jelent meg az első SPORT névre keresztelt széria. Ez akkoriban egy rövid testű, ’safety pen’ modell volt, melynek szlogenje „A legbiztonságosabb zárás minden helyzetben”lett. 


A ’safety pen’ (~biztosnsági toll) annyit tesz, hogy a tollhegy a tolltest végén található menet segítségével visszahúzható a tolltestbe, a test pedig a mentes kupakkal zárható le. Így a tollat heggyel felfelé tárolva a tinta szivárgás tulajdonképp kizárható volt.

A SPORT kedvelt promóciós ajándékká is vált az évek során. Emellett persze több modell és több töltési rendszer is szerepelt a kínálatban.

1929-re a márka a kezdeti sikerek ellenére csőd közelbe került. A vállalatot a ’Woringen and Grube’ vásárolta fel, majd megszületett a máig ismert lógó.

1935-ben jelenik meg újra a KAWECO név a termékeken.  Ez után kezdenek megjelenni a dugattyús töltő rendszerű tollak is.

A II. világháború alatt a gyártás leállt, majd 1949-ben újraindították.

1951-ben mutatták be kabalájukat, Alsatian-t, a németjuhászt, akiből reklámok mellett tolltartó asztaldíszek is készültek.

1960-ban az egyik tulajdonos, Friedrich Grube elhunyt és helyét fia, Fritz vette át. A gyártás folytatódott és az eladások is jól alakultak.

 Kaweco tollak 1965-ból. Forrás: https://www.kaweco-pen.com//


A SPORT széria továbbra is a legnépszerűbb modelljük volt. Olyannyira, hogy az 1972-es müncheni Olimpiai Játékok egyetlen hivatalos írószer ajándéktárgya lett a modell különleges kiadása, amelyen egy olimpia medál függő szerepelt.

1980-ban mindezek ellenére le kellett állítani a gyártást.

A kronológiába itt kapcsolódik be Horst Gutberlet, a jelenlegi márkanév tulajdonos.
A nürnbergi Kurz ceruzagyár tulajdonosaként az 50-es években figyelt fel az írószerek világában rejlő lehetőségekre.
1960-ban megalapított a H&M Gutberlet GmbH céget, amely hamarosan meghatározó szereplője lett a nemzetközi írószer piacnak. Sok neves márkával állnak kapcsolatban tervezés és gyártás területén egyaránt.

Az ágazat kulcsszereplőiként Horst és fia, Michael természetesen gyűjteni is kezdték a tollakat, ceruzákat és írószer kellékeket. A design és innováció miatt a KAWECO mindig fontos volt számukra.
Mindig szerettek volna saját toll kollekciót létrehozni, mivel csupán beszállítóként sokáig nem szerepelt nevük a végtermékeken.
1994-ben a KAWECO név elérhetővé vált, amelyet sikerült is megvásárolni. Az évek során szerzett nagy mértékű gyártói és gyűjtői tapasztalattal a hátuk mögött Horst és Michael vissza szerették volna hozni az egykor nagy hírű márkát.
Sok gondos és megtervezett munka után sikerült aztán visszahozni a méltán híressé vált SPORT szériát. Ezúttal már nem beépített töltőrendszerrel, hanem patronos verzióban. A tollakat kezdetben a DIPLOMAT forgalmazta, majd azt a céget a Herlitz vásárolta fel.

2000-ben kezdődtek a különlegesebb szériák forgalmazásai, mint például az ICE SPORT, valamint megjelent egy 883 darabos limitált kiadású verzió is arany heggyel és beépített szivattyúval.

2003-ban jelent meg az alumínium testű AL SPORT és a különleges agyagokból készült ART SPORT verzió.
Az évek során többfajta anyagból készült verzió jelent meg, valamint a meglévő szériákhoz több színverzió is csatlakozott.

Ilyenek például:
2014 – SKYLINE SPORT a Classic Sport-tal azonos, de arany helyett rhodium futtatott acél heggyel. AL SPORT STONEWASH az AL SPORT koptatott felületű verziója.
2015 – BRASS SPORT
2017 – STEEL SPORT

 Kaweco STEEL Sport. Forrás: https://www.kaweco-pen.com//

A CLASSIC SPORT tehát tulajdonképpen az újjászületett márka alapköve, amellyel visszatérhetett az írószerrajongók látókörébe.
A nyolcszögletű testről, illetve kupakról szinte azonnal beazonosítható a márka.


A nagyon apró és könnyű SPORT a hordozhatóság mintapéldája még ma is, különösen töltőtollak terén. Kupak nélkül ~10 cm-es hosszával egy átlagos méretű kézben még sokak szerint használható, de a kupakot a tolltest végére helyezve egy teljesen átlagos méretet kapunk, ami a legtöbb ember számára kényelmes. Zárt állapotban a toll hossza 11 cm alatt marad, ami garantálja, hogy bárhová magunkkal vihető legyen.


A kis mérettel együtt jár, hogy leginkább patronnal használható a töltőtoll, mivel a szabvány üveges tintákhoz használható konverter majdnem olyan hosszú, mint a toll maga. A KAWECO természetesen kínál alternatívát erre (kisebb kapacitással, mint a hagyományos konverter).

A széria elérhető golyóstoll, rollertoll, nyomósirón és töltőtoll formában is. (A Calligraphy Sport kapható vágott hegyekkel, a kalligráfiát kedvelők és gyakorlók számára)

Sultis Attila, töltőtoll rajongó írása

@attilasultis

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December