Plafongaléria: Fel a fejjel! - Bogdán Petra kiállítása

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 505

Fel a fejjel!

Bogdán Petra kiállítása

Fiók Shop, Plafongaléria

2020 február 17. - április 16.

Bogdán Petra fotói - részletek

Nézz fel!

Gyerekkorában főleg arra biztatják az embert, hogy nézzen a lába elé. Erről pedig nehéz leszokni. Pedig a város nagy része a szemmagasságunk felett van. Bogdán Petra fotói arra hívják fel a figyelmet, hogy tudatosabban éljünk a városi térben. 

Virágot locsolnak az ablakban? Macska fürdőzik egy napfoltban? Vagy csak a város legnagyobb számú kisebbsége - igen, a galambok - töltik meg az eget? A kiállítás anyaga olyan helyeket láttat új nézőpontból, amelyet már meg sem állunk megnézni, annyira megszokottá váltak.

Bogdán Petra fotói - részletek

A kiállítás címe egyszerre utal a galéria fizikai adottságaira és a nézőpontok megválasztásának fontosságára. A Fiók Plafongalériáját nem egy egyszerű észrevenni, a kiállítás plakátján kívül, a boltban feliratok hívják fel erre a látogatók/vásárlók figyelmét. Nézz fel! Ha engedelmeskedünk a felszólításnak, különleges térélménynek lehetünk részesei. Kiderül, hogy mindig lehet feljebb nézni, vagy éppen megfigyelőkből megfigyeltekké válhatunk. Bogdán Petra két évet dolgozott a Fiókban és legalább egy évtizede foglalkozik fotózással. Nyitott szemmel, folyamatosan figyeli a környezetét. Jól ismeri a bolt tereit, az extrém nézőpontok váltogatásával játékosan irányítja a figyelmünket. Kihasználja a szokatlan kiállítási felületet, néha fizikailag is a fotós szerepébe kényszeríti a nézőt, máskor tükörré alakítja a mennyezetet. A témaválasztásnál érzékenyen reagál a papírbolti kontextusra is, a bolt tereiből  fokozatosan vezet át (Csíky utca, Gellért tér, Szabadság híd) a nagyvárosba.

Bogdán Petra fotója a Plafongalérián

A Plafongaléria 2018-ban jött létre a Fiók Műhely folytatásaként. A galéria célkitűzése, hogy a Fiókban kapható termékeket egy újabb nézőpontból mutassa be. A papírbolti környezet és mennyezeti kiállító felület a fiók-termék-végtermék-művészetnek különleges kontextust teremt.

Az első kiállítás a Budapest Design Hét programsorozat részeként került megrendezésre, Fiók által forgalmazott német márkák, a Kaweco, Leuchtturm1917 és Nuuna történetét mutatta be.  2019-ben Krizbai Gergely @krizbo alkotásait láthattuk a plafonon, a kinagyított printek eredeti hordozói a sima lapú keményfedeles Leuchtturm1917 noteszei, amiben belelapozhattunk a kiállítás megnyitóján.

Képek a Plafongaléria korábbi kiállításairól

Fotók:

Bogdán Petra: https://www.flickr.com/photos/143684949@N06/

Meghívó terv:

Varga Kata: https://www.instagram.com/kataillustrations/

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December