Rotring Newton töltőtoll - egy utolsó fellángolás

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 2033

Fémes és limitált…Rotring Newton töltőtoll.

Fontosnak tartok ejteni a „Newton előtt”-ről pár szót. Az előd, a mára viszonylag nagy rajongó tábornak örvendő Rotring 600 volt. Az első széria 1989-ben jelent meg. Mechanikus ceruza, golyóstoll, roller, töltőtoll és trio (piros-kék- ceruza) verziókban volt forgalomban 1998-ig. Ez alatt három széria készült, de a különbségek inkább csak fanatikusoknak érdekesek és jellemzően apró változtatások kívül, illetve belül.

Igazán népszerű azonban csak a mechanikus ceruza volt, az is többnyire a mérnökök között.    A meglehetősen műszakias design nem vonzotta a közönséget, mint várták.

Talán megelőzte a korát, de ez nem egyedi eset. Ma már persze az új állapotú darabokért komoly összegeket lehet kifizetni, pláne, ha a töltőtollról vagy a Trio verzióról beszélünk.

1998-ban tulajdonosváltást követően a Rotring 600 széria megszűnt, majd jött egy utolsó fellángolás a Rotring Newton képében. Egyfajta reinkarnációnak is tekinthetjük, de persze különbségek akadnak.

Összességében sokkal lágyabb lett annak ellenére, hogy a forma maga alapvetően nem változott sokat. Kevésbé mérnökies, az elődhöz képes legalábbis. Fő különbségek a sima fogó rész és tolltest vég, valamint a kupak végén lévő króm betét a korábbi tollhegy vastagságot jelző indikátor helyén.

Tulajdonképpen ez a széria volt az, amivel 2004-ben a márka befejezte a töltőtollak gyártását.

A mechanikus ceruzákat japánban ma is a gyártják a régi formában (600 és 800), valamint megjelent egy a formajegyeiben rokonítható új széria a Rotring Rapid Pro.

A 600-at és a Newton-t egymás mellé téve a különbség egyértelmű, de az utód is van olyan markáns, mint az eredeti. Csak egymás mellett tűnik lágynak a Newton. Kicsit kisebb méret, lágyabb élek. Kézbe véve a 600 durvábbnak hat, a hatszögű test élei mérnökiesen pontosak és sarkosak. A Newton simábban érződik a lecsiszoltabb élek miatt. Az acél hegyek egyformán nagyon kemények, nem is érdemes erőltetni bármiféle rugalmasságot kicsikarni belőlük. Igazság szerint nem is nagyon illene egy puha, rugalmas hegy ehhez a kemény, mérnökies desinghoz. Az írás acél heggyel is lehet sima és élvezetes. Nem is okoznak csalódást. Egy jó acél hegynél nem igazán kell jobb.

Patronból és konverterből (üveges tintához) standard international szabványúakat használnak.(Rotring, Pelikan, Kaweco, Diamine, Waterman, stb)

A toll teljesen fémből készült ezért persze súlya is van. Ez egyénfüggő, hogy kinek mi kényelmes.

Nekem továbbra is nagy kedvencem a széria. Egyetlen észrevétel talán az, hogy a kupak rögzítő fülek miatt jobban figyelni kell, hogy jó irányban tegyük vissza kupakot, mint az elődnél, ahol nem voltak ilyen fülek.

                                                                                         

                                                                                       

 Sultis Attila, töltőtoll rajongó írása

@attilasultis

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December