Teszt: Faber-Castell TK4600, TK9400, TK9500

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 3076

Az az írás egy töltőceruzákkal foglalkozó sorozat része. A golyóstoll mellett a 2 mm-es töltőceruza véleményem szerint a legsokoldalúbb írószerek egyike, azonban használata régen kiment a divatból. Ezért célul tűztem ki, hogy bemutassak néhány minőségi töltőceruzát. Ha érdekel, kövesd 2019-ben is a Golyóstoll blogot!

Idestova 4 éve írtam az egyik kedvenc ceruzámról, a Faber-Castell CASTELL 9000-ről. Bár azóta sokat szélesedett a látóköröm ez ügyben, még mindig nagyon kedvelem a típust, és továbbra is az egyetlen grafitceruza, amely munka közben állandóan nálam van. Van azonban vele két probléma, mely a használat során hatványozottan jelentkezik: időnként ki kell hegyezni, illetve nem lehet egyszerűen zsebretenni.

A mai írás ismét a FIÓK segítőkészségét dicséri, ugyanis voltak olyan rendesek, és küldtek egy-egy Faber-Castell TK4600 és TK9500 töltőceruzát kipróbálásra. Hogy lefedjem a Faber-Castell jelenlegi, vastag grafittal működő töltőceruza kínálatát, a TK9400-as típust magam szereztem be. (A TK9400 speciális eset, mert abból 3,15 mm-es változat is létezik.)

Faber-Castell TK4600, Faber-Castell TK9400, Faber-Castell TK9500

Először is gyorsan pozícionálnám a TK sorozatot a töltőceruzák világában kevésbé járatosak számára. Ezt a műfajt alapjában véve a műszaki rajzolás hívta életre, amely a számítógépes tervezőrendszerek előtti időkben precízen működő, megbízható és kényelmes írószereket igényelt. A TK sorozat elsősorban műszaki rajzolók, másodsorban pedig művészek számára lett kitalálva. Hőskorában megannyi terméket foglalt magába - mígnem a CAD szoftverek terjedésével tucatnyi modellre szűkült.

Korabeli A.W. Faber Castell TK9400 használati utasítás

Az első, az 1948 óta gyártott típus a TK9400, melynek komoly kultusza van írószerkedvelő körökben. Mivel többféle márkanéven, számos országban és megszámlálhatatlan apróbb módosítással gyártották, a gyűjtők dolga nem könnyű, ám annál izgalmasabb.

 

Faber-TK9400 50 éves ezüst különkiadás

Az érdekesség kedvéért leírom, hogy a TK9400 gyártásának 50. évfordulóját a gyártó egy ezüstből készült különkiadással ünnepelte meg, melyből mindössze 1948 darab sorszámozott példány készült. Mindegyik a nemrég elhunyt Anton Wolfgang Graf von Faber-Castell által saját kezőleg aláírt kártyát tartalmazott. Az Ebay-en néha felbukkan egy-egy példány ezekből, a legutóbbi például közel 100 ezer forintnak megfelelő euróért cserélt gazdát.

Egyező befogó szerkezet (balra és jobbra gyári hegyezés, középen utólagos)

A TK9400 puritán formájával azonban a mai, minden extrával ellátott írószerek mellett fapadosnak tűnhet. Sejtésem szerint ezért született meg a TK4600 és TK9500, melyeket a gyártó különféle kényelmi apróságokkal látott el, mint például a beépített hegyező (csak a TK4600 esetében), illetve a klipsz (a TK9500-nál fix). Tekintve, hogy manapság a hozzám hasonló megszállottakat leszámítva leginkább művészek használják rajzolásra a töltőceruzákat, a klipsznek határozottan van létjogosultsága.

Az említett kiviteli különbségektől eltekintve az írószerek alap felépítése megegyezik. Mindhárom TK töltőceruza ugyanabból az erős, ellenálló műanyagból készül, a fontosabb szerkezeti elemek esetében fém alkatrészekkel.  A grafitrudat határozottan tartó befogókarmok kialakítása egyezik, és a fogórész is pontosan ugyanolyan bordázott kialakítással bír, bár a hosszúsága az egyes típusok között eltér. A test profilja is hasonló, a nyomógomb felől hatszögletű, a fogórészhez érve azonban elveszíti ceruza jellegét, és hengerré válik.

A befogó karmok körkörös mintával tartják helyén a grafitrudat

A műanyag színe ugyanaz az "erdőzöld", mely a többi Faber-Castell terméknél is visszaköszön. A műanyag nem karcolódik könnyen, de a karcok meglátszanak. Huzamosabb használat során a dörzsölődéstől más műanyagokhoz hasonlóan a felülete bemattul. A ceruzákon található jelzések tekintetében érdemes megjegyezni, hogy a TK9400 és TK9500 típusok kaphatók grafit-keménység jelzéssel ellátva (14 fokozatban, 6H-3B-ig), illetve jelzés nélküli kivitelben. A jelzés természetesen akkor lényeges, ha ugyanolyan típusú ceruzáidat a rajzoláshoz különböző grafittal töltöd meg, és szeretnéd megkülönböztetni őket.

Faber-Castell TK fogórész

Formájában a TK9400 hosszúságával, és az akasztó hiányával egyértelműen a műszaki rajzolókat célozza, a TK9500 azonban már-már egy tollra, vagy mechanikus ceruzára emlékeztet. A TK4600 a kettő közötti átmenet az én szememben, mivel hosszát és formáját tekintve a TK9400-hoz hasonlít, de beépített hegyezőjével, és (eltávolítható) klipszével próbál kényelmet csempészni az életünkbe. Használat közben, bevallom, nem találtam jelentős különbséget a három típus között. A filigrán forma kiválóan megragadható, és egy tekintélyesebb súlyú, fém töltőceruzához képest a kisebb súly, és a jó kiegyensúlyozottság miatt olyan, mintha a kezem folytatása lenne.

Elsősorban kisebb ábrák rajzolásához (nem grafikai jellegű) használok töltőceruzát. A tollak használatát azért hagytam abba, mert a tollbetétek többsége kis tintapacákkal díjazza a hosszú, egyenes vonalakat, melyek könnyen kellemetlenséget okoznak. A grafitceruza megfelelő lehetne a feladatra, de a töltőceruzák formája sokkal kényelmesebb számomra. A könnyen adagolható hegy pedig igen praktikussá teszi használatukat. Nem mellesleg, a hegy visszahúzásával könnyen hordozhatóvá válik a ceruza, hiszen egyszerűen zsebrevágom.

Faber-Castell TK nyomógomb

Ahogyan korábban említettem, a TK4600 a három közül az egyetlen, mely beépített hegyezőt tartalmaz. Valójában ennek használata is inkább szükségmegoldás, és akit zavar a tompa hegy, annak inkább javaslom egy külön mini hegyezőt magával vinnie. (Ezekkel a korábbi töltőceruzás összefoglaló írásomban foglalkoztam.)

A ceruzák bemutatása után szót kell ejtenem a Faber-Castell által gyártott TK9071 grafitról, melyből a ceruzában is találunk egy szálat - keményéségi fokozattal feliratozott ceruzák esetében a jelzésnek megfelelőt, jelöletlen ceruzáknál HB-t. Az általam használt eddigi összes Faber-Castell grafitrúd minősége kifogástalan, és rendkívül egységesnek találtam őket, ami azt jelenti, hogy a HB mindig pontosan ugyanazokkal a jellemzőkkel írt. Azonban keménységük általánosságban 1-2 fokozattal eltér a többi gyártótól. A normál írásra leginkább a B vagy 2B grafit felel meg, míg a HB szürkén ír, és rendkívül jól tartja a hegyét. 

A írás alapjául szolgáló Faber-Castell TK4600 és TK9500 típusú töltőceruzát a FIÓK papírboltbiztosította, melyért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, az írás elkészítéséért semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptam.

                                                                                 A golyostoll.blog.hu szerzőjének az írása

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December