Bullet Journal és betű rajzolás - a @bujobyrita oldal szerzőjének írása

person Szerző: Fiók list Kategória: Cikkek, érdekességek Dátum: comment Vélemény: 0 favorite Megtekintés: 1066

Rita vagyok, és szeretek kézzel írni. Mindig is érdekeltek a betűk, az írás, ami már tulajdonképpen rajzolás. Annyi módon lehet felírni egy betűt, egy szót, ezáltal picit más megvilágításba is helyezni azt, hogy ezzel igazi élvezet foglalkozni. Ezt teszem hát szabadidőmben két gyerek mellett, és a háztartás mellett. A kézírás, a betűk rajzolása kikapcsol és szórakoztat, emellett gyönyörködtet is, és nem csak engem. :)


Kisgyerekes anyukaként az első és legfontosabb része számomra a bullet journal rendszerének a múlt rögzítése. A naplómban helyet kapnak a fontos történések, és ebből gyerekek mellett van bőven. Igyekszem havonta, de legalább félévente írni hosszabban is a gyerekekről, hogy miket csinálnak, szeretnek, mik történnek velük. Tematikus oldalt kapnak a szavaik, később a mondataik, kérdéseik. A kisgyerekes lét másik hozadéka, hogy a háztartásra jobban figyelek, így a naplómban a jelen is helyet kap: milyen házimunkákat végzek egy nap, miket sütök/főzök, ilyesmik.


Nekem fontos, hogy a naplóm két részből áll: egy kevésbé személyes naptári részből, ahova a szüneteket, a fontos dátumokat, az eseményeket, a teendőket tudom felírni. És egy személyesebb "naplósabb" részből, ahol kifejtek dolgokat, ahol gondolkodom, vagy ahol csak alkotok. Vannak kedvenc tematikus oldalaim, az egyik a havonta mindig visszatérő "hála oldal", ahova 2018 januárja óta minden hónapban felírom azokat a dolgokat, amikért hálás vagyok (ezek pici és nagy dolgok egyaránt). Sok erőt ad ezeket visszaolvasni. Ezen kívül az "egy nap - egy szó" oldal is a kedvencem, ahol minden napot jellemzek egy szóval. Ez naplózási módszernek is szuper, de a kalligráfiát, betűtípusokat gyakorolni sem utolsó. :)


Most már 3. éve rendszeresen vezetem ilyen módon a naplómat, és rengeteget kaptam tőle. Önismeretet ad (a szokáskövető, vagy a hangulatkövető ilyen szempontból szerintem fantasztikus!), segít a nehéz helyzetekben például azzal, ha visszaolvasom a hála oldalaimat, és ad egy keretet a napnak: minden nap végén bizony végig kell gondolnom, hogy mi történt velem, hogyan éltem meg. Nem mondom, hogy nem maradnak ki napok, de utólag igyekszem mindent kitölteni.
A bullet journal-t amúgy még a szabadsága miatt is nagyon szeretem. Nincs benne kényszer, ha valami nem tetszik, nem kell folytatnod. Tulajdonképpen ritkán marad üresen egy oldal. Heti tervezőt például nem kell mindig csinálnod, de ha akarod lehet két oldalas is. Minden változik benne, attól függően, hogy mire van a készítőjének szüksége, mit tart éppen fontosnak az életében. Ez szerintem egy hihetetlen nagy előny a sima határidőnaplókkal szemben.

Szelestei Rita

Instagram: @bujobyrita

Vélemények

Jelenleg nincs vélemény

Vélemény írása

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December